Bekas Pemain JDT Dan TRW Dipilih Pemain Nombor 6 Terbaik

Bekas pemain Johor Darul Tazim (JDT) dan Kelantan, Shakir Shaari, merupakan antara pemain tengah bertahan terbaik yang pernah bermain di Liga Malaysia.

Pengiktirafan itu diberikan oleh Zaquan Adha Abd. Radzak yang menyifatkan Shakir sebagai individu yang cukup efektif apabila diberikan peranan pemain nombor 6 yang bersifat pelindung kepada barisan pertah@nan.

Malah Shakir yang pernah beraksi bersama Kelantan pada musim 2010 hingga 2013, juga seorang tidak mudah cem@s dalam apa jua situasi selain mempunyai teknik permainan yang berkualiti.

Terus terang saya cukup suka permainan Shakir kerana dengan adanya dia memegang peranan pemain nombor enam, saya rasa barisan pertah@nan banyak dibantu oleh kekent@lan Shakir.

Dia seorang yang tenang dan boleh dikatakan wira tidak didendang kepada pasukan memandangkan peranan posisi seperti Shakir tidak banyak dilihat oleh peminat.

Dalam masa sama, teknik hantaran dimilikinya sentiasa membuka ruang kepada rakan sepasukan dalam mencari jaringan dan ini menambah kualiti yang ada padanya.

“Saya sudah mengenali Shakir sejak di Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) lagi dan tahu kualiti yang dia ada, jadi saya setuju jika mengatakan dia adalah pemain tengah terbaik bagi posisinya itu pada zaman dia bermain terutama ketika mewakili Kelantan dan JDT,” katanya.

Shakir berada dalam senarai Best XI Zaquan Adha pada minggu ini dalam formasi 4-5-1 dengan empat pemain lain di bahagian tengah ialah Safiq Rahim, Nazmi Faiz, Safawi Rasid dan Mohamadou Sumareh.

Bagi penjaga gol, Farizal Marlias terus menjadi pilihan sementara barisan pertah@nan dibarisi Ching Hong Aik, Khairul Anuar Baharom, Aidil Zafuan dan Rizal Ghazali manakala penyrang pula milik bekas pemain imp0rt Negeri Sembilan, Christian Bekamenga.

Dalam pada itu, Zaquan turut memberikan penghormatan kepada Hong Aik dan berasakan bertuah kerana dapat bermain bersama dengannya pada awal pembabitan di Negeri Sembilan.

Walaupun mempunyai fizik@l yang kecil, Hong Aik mempunyai semangat cukup tinggi di atas padang dan cukup mementingkan kecergasan sehingga dia masih mampu bersama Negeri Sembilan pada umur 37 tahun.

Sukar untuk kita jumpa pemain berbangsa Cina pada waktu itu dan dia antara yang saya rasa kagum ketika mula-mula bersama Negeri Sembilan pada musim 2005-2006, iaitu tahun yang menyaksikan kami juara Liga Super.

Dia adalah seorang yang begitu pendiam namun di atas padang, kita boleh merasakan kehadirannya kerana dia begitu bekerja ker@s demi pasukan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *