Sukan

Diberi 45 hari selesaikan tunggakan gaji Sumareh

Isu tunggakan gaji pemain naturalisasi negara, Mohamadou Sumareh kini memasuki episod baharu apabila Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) telah mengarahkan Persatuan Bola Sepak Pahang (PBNP) membayar US$1.2 juta (RM4.9 juta) kepada bekas pemain mereka itu.

Perkembangan itu disahkan menurut laporan daripada New Straits Times hari ini.

Sumareh sebelum ini mengambil tindakan untuk membuat aduan rasmi ke FIFA kerana tidak dibayar gaji selama beberapa bulan ketika bersama skuad tok gajah musim lepas sehingga klausa 8.7 diaktifkan.

Beliau telah menandatangani kontrak dengan Pahang sehingga 2022 dan mempunyai kenaikan gaji sebanyak AS$ 5,000 (RM20,362) setahun pada musim kedua. Namun begitu, FIFA mendapati Pahang gagal membayar gaji mengikut kontrak yang telah ditandatangani.

umlah US$1.2 juta yang diumumkan oleh FIFA adalah jumlah hutang dalam tahunan ditambah pula dengan pelanggaran kontrak untuk musim 2020 dan 2021. Ini adalah jumlah terbesar yang telah diraihkan oleh pemain dari Liga Malaysia.

Pahang FA diberi tempoh selama 45 hari untuk menyelesaikan tunggakan gaji itu. Mereka juga boleh membawa kes tersebut ke Mahkamah Timbang Tara sukan jika alasan yang dikemukakan oleh FIFA tidak cukup kuat untuk menghukum mereka.

Kegagalan membayar tunggakan gaji kepada Sumareh menyaksikan Pahang bakal dikenakan hukuman sekatan perpindahan dan juga pemotongan mata liga.

sumber : NSTP – Vocketfc

Sebelum ini, PBNP menafikan pemain yang berusia 26 tahun itu tidak dibayar gaji kerana semua urusan pembayaran sudah diselesaikan berdasarkan perjanjian yang dipersetujui bersama pada 26 Ogos 2020.