Meraih hampir RM44k untuk perlawanan pertama

Pemilik kelab Kelantan FC, ZamSaham telah memuat naik status berkenaan dengan hasil yang telah berjaya diraih oleh kelab itu selepas tamat perlawnan pertama saingan Liga Premier 2021 berdepan Perak II di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu.Perlawanan yang disiarkan secara langsung menggunakan konsep Pay-Per-View  itu telah dijual pada harga RM15 bagi setiap pas telah berjaya menghasilkan jualan yang boleh dikatakan berbaloi untuk kelab.

Secara kasarnya, ZamSaham memberitahu bahawa Kelantan FC telah berjaya meraih kutipan sebanyak RM43,972 untuk perlawanan tersebut!Jualan tiket termasuk t-shirt khas semalam berjumlah RM43,972. Lepas tolak kos penyiaran, bayar stadium dan pengadil secara kasar masih untung.

Jika diperhatikan, terdapat beberapa isu yang merencatkan kutipan yang sepatutnya boleh diperolehi lebih tinggi, dimana ramai penyokong Kelantan FC sendiri yang menyebarkan pautan perlawanan tersebut dilaman sosial.

Tindakan ini sebenarnya merugikan pasukan mereka sendiri yang mampu meraih mungkin hampir RM70,000 sekiranya semua penyokong ini mempunyai rasa tanggungjawab menyokong pasukan seterusnya membolehkan pihak pengurusan untuk mengatur perancang lebih baik dimasa hadapan.

Mungkin beberapa penambahbaikan boleh dilakukan untuk menyelesaikan permasalahan ini untuk perlawanan seterusnya dan apa yang pasti hasil yang diperolehi dari perlawanan pertama itu jauh lebih baik dari apa yang diterima pada musim lalu.