Pemain kena cepat berfikir, Luqman makin selesa gaya Eropah

Selepas hampir lima bulan berada di Belgium, peny3rang muda negara, Luqman Hakim Shamsudin akui permainannya semakin meningkat selain lebih berkeyakinan di atas padang.

Luqman, 19, yang menyertai kelab utama Liga Belgium, KV Kortrijk (KVK) menjelaskan aspek terpenting apabila beraksi di Eropah adalah kepantasan, di mana setiap pergerakan perlu dilakukan dengan cepat.

Katanya, bagi memastikan setiap pergerakan tidak lambat, keputusan pantas dalam membuat tindakan amat mustahak dan sekiranya lambat walau sesaat, pemain akan mudah kehilangan bola.

“Banyak benda saya belajar bila sampai di sini (Belgium). Paling penting, di sini pemain kena cepat berfikir.

“Kalau pegang bola lama-lama, memang susah. Di Malaysia, mungkin dah biasa pegang bola lama sikit, tapi di sini tak boleh macam itu.

“Kita kena bergerak pantas selain kena agresif. Macam saya main bahagian atas (peny3rang), lagilah kena cepat. Kalau tak senang-senang saja pertahanan nak rampas bola,” katanya kepada Arena Metro.

Sebelum ini, pemain kelahiran Kota Bharu, Kelantan itu mengikat kontrak panjang selama lima musim dengan KVK bermula Ogos tahun lalu.

Dia tidak menunggu lama untuk mencipta sejarah muncul pemain Malaysia pertama membuat penampilan dalam liga utama di Eropah apabila diturunkan sebagai pemain gantian ketika KVK menentang RSC Anderlecht dalam Jupiler Pro League.

sumber : HM

Untuk rekod, Luqman pernah disenaraikan antara 80 bintang muda bagi anugerah ‘Golden Boy’ oleh portal bola sepak Belanda, 433 serta 60 pemain muda terbaik dunia oleh portal antarabangsa, The Guardian pada tahun lalu.