Skuad P3nyu tewas tipis, JDT kekal Pendahulu liga

PENDAHULU Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) mengukuhkan cengk@man puncak liga selepas men3waskan Terengganu FC (TFC) 1-0 di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, di Gong Badak, Kuala Terengganu sebentar tadi.

Kemenangan tipis skuad H@rimau Selatan itu adalah hasil kesilapan pertah@nan TFC, Argzim Redzovic menolak bola ke belakang yang gagal dibaca penjaga gol sehingga berjaya dihidu ay@m tambatan pelawat berasal dari Dungun, Terengganu, Safawi Rasid untuk meledak jaringan.

JDT yang masih segar hasil kemenangan besar 7-0 ke atas Perak minggu lalu terlebih dahulu mencemaskan benteng pert@hanan tuan rumah apabila mendapat peluang terbaik pada minit ketiga menerusi peny3rang, Diogo Santo yang merebut bola daripada Muhammad Mohd Fauzi, namun rembatannya sedikit sipi melepasi tiang gol.

Pada minit ke-11, Safawi sekali lagi berpeluang untuk melebarkan jaringan kedua peribadinya apabila berjaya melakukan rembatan kencang dalam kotak penalti, tapi berjaya dihalang pert@hanan, Hafizal Alias.

Skuad P3nyu yang dilihat lebih banyak bert@han sekali lagi diuji juga melalui Safawi pada minit ke-35 selepas pemain itu bijak meloloskan diri sebelum melakukan rembatan dari sebelah kanan pintu gol tapi berjaya dipatahkan pert@hanan, Arif Fadzilah Abu Bakar.

Selepas kerap ditekan, skuad kendalian Nafuzi Zain mendapat peluang terbaik untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-42 hasil sepakan percuma kapten, Lee Tuck yang singgah di kepala Redzovic namun tandukan pemain kelahiran Montenegro itu melepasi palang gol.

Sepanjang babak pertama, skuad kendalian Benjamin Mora lebih banyak mendominasi permainan manakala skuad TFC dilihat bergelut untuk memecah benteng pert@hanan pelawat yang diketuai Aidil Zafuan Abd Radzak.

sumber : HM

Bersambung babak kedua, skuad tuan rumah memperkemaskan gerakan apabila berjaya melakukan percubaan menarik namun masih gagal memecah kebuntuan gol hingga tamat perl@wanan.

berikut adalah kedudukan Terkini Liga super 2020