Tuan Rumah kenduri gol

Johor Darul Ta’zim (JDT) semakin hampir mempertahankan kejuaraan Liga Super buat kali ketujuh berturut-turut selepas kenduri gol, 6-1 ke atas Selangor pada aksi di Stadium Sultan Ibrahim, di sini, sebentar tadi.

Hasil kemenangan itu, skuad bimbingan Benjamin Mora hanya perlu mencari tiga mata lagi untuk menjulang kejuaraan liga apabila bertandang ke Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Jumaat ini, berdepan PJ City.

JDT yang turun tanpa kelibat Mauricio Dos Santos akibat digantung satu perl@wanan kerana mengumpul tiga kad kuning ternyata tidak menjejaskan benteng pert@hanan tatkala Fadhli Shas yang bergandingan bersama kapten Aidil Zafuan Abd Radzak beraksi konsisten di posisi itu.

Sepanjang tempoh 20 minit aksi babak pertama, skuad H@rimau Selatan dan The Red Giants beraksi dengan corak berhati-hati dengan tempo permainan lebih terarah di kawasan tengah padang.

Hanya pada minit ke-22, tuan rumah meraih peluang terbaik untuk membuka tirai jaringan apabila Gonzalo Cabrera bertindak berani menyusup masuk ke dalam kotak penalti namun bola rembatan yang disasarkan ke penjuru kiri gol pelawat sekadar sipi.

Cabrera sekali lagi terlepas peluang terhidang pada minit ke-33 selepas bola rembatan leret di luar kotak penalti tersasar sebelah penjuru kanan gol ketika Farizal sudah tert3was.

Sebelum melangkah masuk ke bilik persalinan pada minit akhir babak pertama, Safawi Rasid menceriakan kem skuad H@rimau Selatan selepas bola sepakan percuma dari jarak 30 meter melencong tepat ke penjuru kanan gol.

Sebaik babak kedua bermula, tuan rumah dihadiahkan sepakan penalti pengadil perl@wanan, Zulkarnain Zakaria selelpas tindakan Nicholas Ryan Swirad mengkasari Diogo Luis Santo di dalam kotak penalti pada minit ke-48.

Safawi yang ditugaskan untuk mengambil sepakan penalti itu mudah merembat bola masuk untuk mencetak gol kedua peribadi apabila men3waskan Farizal.

Tuan rumah menambah d3rita pelawat pada minit ke-63 selepas bola balingan jauh Corbin Ong tepat ke Diogo yang bingkas memusingkan badan sebelum merembat bola kencang men3waskan Farizal untuk meletak skuad H@rimua Selatan selesa dengan kedudukan 3-0.

Anak didik Mora memastikan skuad bimbingan B Sathiananthan tert3kan apabila Cabrera mel3dakkan gol keempat buat pasukan itu berpunca daripada bola lorongan Diogo dan tuan rumah terus mengg@nas apabila pemain gantian Ramadan Saifullah Usman turut mencetak gol kelima pada minit ke-72 dan jaringan kedua peribadi selang dua minit .

Sumber : BH

Pel@wat meraih gol saguhati pada minit ke-81 selepas bola umpanan Sean Eugene Selvaraj di dalam kotak penalti disudahkan pemain gantian Rufino Segovia namun sudah terlambat melakukan kebangkitan tatkala JDT terus ampuh dengan jaringan 6-1 sehingga tamat perl@wanan.