Amri jeneral di dalam padang

Keputusan pulang satu mata ketika aksi di gelanggang lawan berdepan Melaka United (MU) 1-1 di Stadium Hang Jebat, malam tadi amat bermakna buat pengendali Sabah, Kurniawan Dwi Yulianto berikutan tanpa empat import yang dinantikan.

Katanya, situasi terbabit mendorong dia mengubah taktikal menerusi sentuhan pemain tempatan yang jelas bekerja keras untuk memberi saingan dan membentuk persefahaman.

Menurutnya, kesemua pemain mengekalkan disiplin tinggi sepanjang permainan walaupun sedikit bertahan namun mereka bertindak mengikut perancangan.

Baginya, keputusan berkenaan amat bermakna dan melegakan kerana meningkatkan moral dan semangat pemain dalam perlawanan yang amat sukar terbabit.
Justeru, dia mengharapkan barisan import yang kini menjalani kuarantin akan dapat diturunkan pada aksi berikutnya selepas ini kerana ia mampu memperkasa sentuhan skuad berkenaan.

Mengulas persembahan pemain veteran Amri Yahya yang beraksi dengan baik beliau berkata, karakter bekas kapten kebangsaan itu amat bermakna bersama pasukan terbabit.

“Banyak orang mempersoalkan kenapa mengambil pemain berusia 40 tahun. Bagi saya secara peribadi Amri seorang pemain profesional sejati. Dia boleh merubah permainan di dalam padang serta jeneral di dalam padang.

“Di luar padang dia bertindak memberi ilmu yang ada termasuk menjaga badan, aturan makan dan rehat sekali gus amat positif bagi pemain muda kami,” katanya.

Amri yang memiliki pengalaman luas beraksi bersama Selangor, Johor Darul Ta’zim (JDT) dan MU serta Sarawak United FC dilihat masih mengekalkan persembahannya dengan sering mencipta ruang untuk merencana persembahan Sabah dalam aksi berkenaan.

Malah dia beraksi 90 minit pada perlawanan berkenaan dalam menyumbang kepada kutipan satu mata bermakna di bumi Hang Tuah.

sumber : HM

Gol pendahuluan Sabah dalam perlawanan berkenaan dicipta menerusi rembatan kencang Hamran Peter pada mini ke-45 sementara S Kumaahran berjaya menyamakan kedudukan pada minit ke-63 menerusi hantaran Norde sekali gus melegakan tuan rumah.