Belum Menang tapi dah kena potong tiga mata

Penat lelah ‘membanting tulang’ pemain Melaka United FC untuk mengumpul mata dalam saingan Liga Super ternyata tidak memberi sebarang manfaat kepada mereka apabila pasukan itu dihukum pemotongan tiga mata kerana gagal menyelesaikan baki tunggakan gaji mengikut jadual yang ditetapkan.

Menerusi kenyataan media Liga Bolasepak Malaysia (MFL) memaklumkan bahawa keputusan itu dibuat selepas mesyuarat oleh badan bebas iaitu First Instance Body (FIB) yang dipengerusikan oleh Sheikh Mohd Nasir Sheikh Mohd Sharif secara persidangan video bersama ahli jawatankuasa yang lain.

Menurut kenyataan itu, tiga kes dibincangkan iaitu membabitkan pasukan Melaka United FC, Sarawak United FC dan Kelantan FC.
“Berhubung kes membabitkan Melaka United FC, pasukan itu pada tarikh akhir pertama iaitu 31 Januari lalu berjaya membuat pembayaran daripada tunggakan gaji pemain dan pegawai mengikut pelan jadual pembayaran.

“Namun bagi pembayaran tarikh akhir kedua, Melaka United FC didapati gagal menghormati jadual pembayaran yang dipersetujui dan ditetapkan sekali gus dikenakan hukuman pemotongan tiga mata,” katanya, di sini.

Sementara itu, FIB mengambil maklum usaha dan komitmen Sarawak United FC dan Kelantan FC dalam menjelaskan tunggakan gaji pemain dan pegawai mereka.

“Unit Pelesenan Kelab MFL akan terus memantau dan memastikan kedua-dua pasukan tersebut terus menunjukkan komitmen dalam menangani isu ini sehingga selesainya baki tunggakan berkenaan,” katanya.

Sebelum itu, terdapat percanggahan berkaitan pembayaran tunggakan gaji Melaka United FC apabila menerusi satu kenyataan media yang dimuat naik oleh Melaka United FC (MUFC) Sdn Bhd memaklumkan pasukan itu mengesahkan sudah membayar tunggakan berjumlah RM915,000.00 kepada pemain mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif kelab terbabit, Datuk Mohd Saiful Mat Sapri berkata, hutang berkenaan termasuk tunggakan gaji dan elaun pemain import musim lalu iaitu Uche Agba serta Curran Singh Ferns.

Namun, lain pula yang terjadi apabila Persatuan Pemain Bolasepak Profesional Malaysia (PFAM) menafikan kenyataan kelab bola sepak Melaka United FC itu yang mengakui sudah melangsaikan tunggakan gaji pemainnya.

sumber : HM

Selain penafian yang dibuat oleh pemain, PFAM turut mengesahkan tunggakan gaji berkenaan masih belum dijelaskan dan ia sama sekali bercanggah daripada kenyataan MUFC itu.