Sukan

Norizam kongsikan perkhabaran gembira

Kelantan FC melengkapkan kuota pemain import dari ASEAN apabila mengikat bekas pemain sayap Sulut United dari Indonesia, Natanael Siringoringo.

Perkhabaran gembira itu dikongsikan pemilik Kelantan FC Norizam Tukiman atau dalam Facebook hari ini.

Kata Norizam, pemilihan Natanael dibuat berpandukan kepada prestasi semasa yang diperagakan pemain itu sepanjang beraksi Sulut United.

Katanya, pengalaman bersama pasukan kebangsaan Indonesia turut menjadi tunjang pemilihan pemain berusia 22 tahun itu.

“Kita tawarkan kontrak setahun dulu kepada pemain ini. Jika Natanael memperagakan aksi terbaik Kelantan FC akan tawarkan kontrak lanjut tiga tahun kepadanya,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Norizam berkata, dia berkeyakinan Natanael mampu memenuhi ‘kehendak’ jurularih dari Itali, Marco Rajini.

Katanya, bukan itu sahaja,  pemain tersebut dilihat tidak akan mengambil masa lama untuk menyesuaikan diri dengan percaturan Rajini.

Sebelum ini, Natanael merupakan bekas pemain futsal profesional untuk pasukan SDR FC Binjai yang beraksi dalam saingan Liga Pro Futsal Indonesia (PFL).

Pemain sayap yang berketinggian 1.68 meter itu merupakan pemain pertama dari pasukan Sulut United yang menyarung jersi kebangsaan Indonesia.

Natanael satu-satunya pemain yang pernah mendapat panggilan kedua-dua skuad kebangsaan Indonesia – bola sepak dan futsal.

sumber : UM

Dia juga dipanggil mengikuti pemilihan skuad kebangsaan Indonesia bagi persiapan Sukan SEA di Filipina 2019.